Доайенът на българските диригенти навършва 85 години

09:54, 02 авг 16 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Достолепните 85 години навършва днес маестро Борислав Иванов, ученик на великия Херберт фон Караян и доайен на българските диригенти. За 65-те години, откакто е застанал на диригентския пулт, той е дирижирал на 4 континента, продължава и сега да радва почитателите на оперното изкуство със своя висок професионализъм. Всепризнат мениджър и общественик, той ръководи като директор в продължение на общо около 50 години оперните театри във Варна, Пловдив и София, Анкара – Турция, Касел – Германия, като цели 40 сезона е генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър.

Маестро Борислав Иванов е удостоен с редица български и международни награди, сред които най-високото отличие на Германия - Орден за заслуги първа степен, връчен му през 1992 г. лично от президента на Германия Рихард фон Вайцзекер. Носител е на Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света. Удостоен е с почетната Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка, „Златна лира” на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Пловдив го е отличил с две награди и почетно гражданство, а за 85-годишния му юбилей тази година инициативен комитет го номинира за почетен гражданин и на Варна.

С две премиери ще отбележи юбилея на  своя артистичен директор екипът на варненската опера - на книгата „Път в годините. Доайенът на диригентската палка Борислав Иванов" от музиковеда Марин Бончев и на документалния филм „Път в годините” на режисьора Огнян Сурдолов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама