Димитър Георгиев стана Почетен гражданин на Пловдив

10:55, 02 авг 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственикът на "Розаимпекс" и почетен консул на Украйна Димитър Георгиев вече е Почетен гражданин на Пловдив. Това решиха общинските съветници в Града под тепетата на днешната си сесия с 44 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Георгиев е отличен за своята 20-годишна меценатска и общественозначима дейност за града, както и по повод 65-ата му годишнина.

Роден е през 1951 г. в с. Синапово, Ямболска обланст. Завършил е висшето си образование във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, след което дълги години работи в "Българска роза" - Карлово, "Ален мак" - Пловдив, стопанско обединение "Парфюмерия и козметика". През 1991 г. създава своята компания "Розаимпекс".

През последните 20 години Димитър Георгиев спонсорира множество културни събития на територията на Пловдив. Ежегодно той е генерален спонсор на театралния фестивал "Сцена на кръстопът". Той е един от учредителите на сдружение "Свети Димитър", с чиято подкрепа бе реставриран едноименният храм в Стария град.

Седем години е номиниран за "Бизнесмен на Пловдив и региона", а през 2009 г. печели наградата. За своята обществена дейност е носител и на множество други призове - "Златен Калоянов пръстен", връчен от БАН, орден "Петър I Велики" на Руската федерация. Присъдени са му почетните звания Доктор хонорис кауза на Университета по хранителни технологии в Пловдив и Почетен академик на международната академия на обществените науки на Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама