Първото дело у нас за тероризъм не тръгна (обновена)

11:52, 02 авг 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото дело за тероризъм у нас не тръгна. Пред Специализирания съд днес трябваше да се изправят сирийските граждани Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.

Според прокуратурата тримата са членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“) и имали терористични намерения. Тримата опитали незаконно да преминат границата ни с Турция.

По време на днешното заседание обаче служебните защитници на сирийциите поискаха да се направи легализиран превод на всички документи, свързани с делото.Съдът се съгласи с искането, но поради обема на материалите помоли защитата да посочи кои точно документи искат да се преведат на арабаски език. Поради липсата на тези преводи, прокуратурата и обвинението поискаха да не се дава ход на делото и съдът се съгласи. Заседанието бе отложено за 19 септември.

Делото започна като по филмите. В залата се чу звука от стърженето на прангите, закопчани за краката на тримата обвиняеми, които се влачеха по пода. През таен страничен ход влязоха три момчета на възраст между 20 и 25 години. Подстригани, без големите бради, които съдът поиска да бъдат отстранени и с модни дрехи. Двама бяха облечени с ризи със синьо и червено каре, а третият със тъмносиня фланелка на бели точки.

Абдулхамид, Фади и Ясим ( Джасим ) бяха във видимо добро настроение, усмихваха се и говореха приповдигнато с адвокатите си въпреки белезниците на ръцете и краката им, и шестимата полицаим, които бдяха над тях.

След началото на заседанието единият от адвокатите благодари на съда, че е свалил белезниците на обвиняемите, за да не се "проиграва филма "Мълчанието на агнетата", поредна серия". Той също така поиска прокуратурата да се възъдържа от изнасяне на доказателства пред медиите, на което съдът отговори, че държавното обвинение е незвисимо и съдебният състав не може да му казва какво да прави.

Адвокатът на Ясим, Володя Йотов поиска да не се дава ход на делото заради съществени процесуални нарушения и липсата на превод на доказателствата. По думите му обвинителният акт на прокуратурата е "общ, хипотетичен и неясен". Той каза, че в началото на акта пише, че тримата подсъдими са тръгнали от Германия за Турция, за да се включат в терористични организации, а в края е записано, че те вече са членове на такива. Също така се казва обвинението казва, че в телефоните им са намерени снимки на бойци без да се уточнява кои са те. Според него може да са техни роднини.

"В Сирия се води война, нормално е да са облечени в бунтовнически дрехи", коментира той.

Също така има упрек от защитнциите и към изкараните реплики, които причисляват тримата сирийци към терористична организация и извършване на престъпна дейност. Според адвокатите не се знае в какъв контекст са казани тези реплики, с кого е говорено, а обвиненията в тероризъм не е казано срещу коя държава са и на кой континент са били насочени техните действия.

Подсъдимият Ясим заяви от името на тримата, че в обвинителният акт "има само отрицателни неща". По думите му има текствое, които ги оневиняват, но те не са прикрепени към доказателствата.

Прокуратурата обаче отхвърли категорично обвиненията, че актът й не отговаря на изискванията.

След заседанието адвокат Йотов заяви, че по делото е ясно единствено това, че тримата обвиняеми са влезли в България с цел да минат транзитно и най-вероятно са потърсили логистична помощ и са искали да се отправят в Турция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама