Редица нередности в един от Центровете за деца в Шумен

15:06, 02 авг 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавната агенция за закрила на детето е извършила проверка по сигнал за физическо насилие в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3 в Шумен, съобщават от институцията.

Констатациите от проверката са, че е нарушено правото на детето, регламентирано в от Конвенцията на ООН за правата на детето, тъй като от страна на ръководството на Центъра не са предприети необходимите мерки и действия за гарантиране на висшия интерес на настанените в Центъра деца.

От събраната информация в хода на проверката е установено, че двама служители на Центъра са нарушили разпоредба на от Закона за закрила на детето, тъй като не са сигнализирали органите за закрила на детето, след като са имали категорична информация за извършено физическо насилие над дете.

Проверката е по повод постъпил сигнал на гражданин, пожелал анонимност, който споделил, че през нощта на 22 май върху четири деца, настанени в Центъра, е упражнен физически и психически тормоз от страна на възпитателка и от представители на охранителна фирма

В сигнала се посочва, че повод за насилието е това, че две момчета са употребили психоактивни вещества, поради което са били откарани в медицинско заведение. Възпитателката е посетила болничното заведение и е упражнила физическо насилие над едно от момчетата. Към 04.00 часа възпитателката, придружена от представители на охранителната фирма, е събудила всички деца от Центъра и е проявила грубо отношение към част от тях, както и е упражнила физическо насилие над две момичета, а охранителите - над едно момче.

Проверката по сигнала е установила, че социалната услуга Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3 се предоставя в материалната база, която е подходяща за целевата група, но персоналът не съумява да гарантира спазването на въведените вътрешни правила и дневен ритъм за децата, като определен час за хранене и лягане, чрез които да се осигурят взаимоотношения от семеен тип.

Не е въведена менторска система или референтен възрастен, с когото децата да изградят доверителна връзка. Разработени са процедури съгласно изискванията на Наредбата за критерии и стандарти за социални услуги за деца, но на практика те не се прилагат точно така както са разписани.

Плановете за грижи са почти идентични за всички деца и няма набелязани дейности по идентифицирано проблемно поведение на детето.

Няма положени подписи от родители в плановете за грижи, включително и за дете, при което се работи за реинтеграция в семейството. Не е посочена основателна причина за незапознаването на родителите с плана за грижи. Не е въведена практика да се канят на срещите за планиране на грижите или да се уведомяват с писма с обратна разписка, посочват от Агенцията за закрила на детето.

Проверката е показала и че не се уведомяват незабавно и писмено органите по закрила и родителите за всички случаи на деца в риск. На децата, преживели насилие не е оказан психологическа подкрепа за преживяване на травмата. "Не се оказва достатъчно социална и психологическа помощ на децата, които употребяват наркотични вещества и имат сексуални контакти с възрастни мъже, както и не се търси съдействието на ОЗД за насочване на децата за ползване на социални услуги в общността. Не са предприети конкретни дейности по отношение организиране на занимания в свободното време на децата", констатират от Агенцията.

Оттам посочват и че служителите не са преминали въвеждащо или специализирано обучение, не е провеждана супервизия, независимо трудностите, които срещат в работата си с деца с проблемно поведение. Част от тях не са запознати с индикаторите на различните видове насилие.

За подобряване на организацията на работа и с цел гарантиране правата на децата на управителя на Центъра е дадено задължително предписание, придружено с методическо указание и препоръки.

От Община Шумен заявиха, че ще коментират резултатите от проверката на Агенцията на по-късен етап. Оттам уточниха само, че до май месец управител и на трите Центъра за настаняване от семеен тип в Шумен е била Марина Андонова, а след това управлението на Център №3 е поето от Иван Иванов.

Topnovini.bg припомня, че преди по-малко от месец клип с насилие над дете от Центъра за настаняване от семеен тип 1 вдигна на крак институциите в Шумен.

Записът бе публикуван във Фейсбук от служителката в социалното заведение Хюлия Арон. От него стана ясно, че възпитателка в Центъра използва недопустим език в комуникацията си с дете, като казва, че ще го убие и го нарича животно.

Тогава служителки в Центъра обявиха, че и друг път са подавали сигнали за насилие над деца.

Районната прокуратура пък назначи проверка по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама