Специализирано списание публикува статия за църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър

16:01, 02 авг 16 / Любопитно 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В последния брой на списанието за теория, история и критика на изкуството „Проблеми на изкуството“ е публикувана статия, която акцентира върху историята на ранните проучването на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър.

Още в началото се обяснява, че „основата на настоящата статия е едноименното изследване във връзка с разработвания от екип на БНК на ИКОМОС проект за консервация и реставрация“ на този средновековен храм. Изследването обхваща основно проучванията на арх. Александър Рашенов, Петър Мутафчиев, Макс Цимерман, Джордже Балш и Николае Гика-Будещи, Петр Покришкин, Карел и Херменгилд Шкорпил, Константин Иречек и Феликс Каниц, като целта е „издирване, систематизиране и представяне на наличната в публикациите до средата на XX в. текстова, графична и фотографска информация за църквата“.

Материалът разкрива интересни подробности за архитектурата на „Св. Йоан Алитургетос“ и на храма „Христос Пантократор“. Статията съдържа илюстрации, онагледяващи текстовата част. 

„Проблеми на изкуството” е издание на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките. То е единственото в България академично научно списание в областта на изобразителните изкуства, театъра и екранните изкуства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама