Решиха паметникът на VІІ Преславски полк да е в района на пл. “Кристал” в Шумен

17:56, 02 авг 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът на VІІ пехотен Преславски полк да бъде при входа на бъдещия музей в една от сградите на Военния факултет в Шумен в района па пл. “Кристал”. Това реши днес на заседание комисията по възстановяване на паметния знак.

Нарочената за бъдещ военен музей сграда обаче в момента е собственост на Административния съд в Шумен. Деканът на Военния факултет полк. Сашо Евлогиев обясни, че вече са водени разговори с Министерството на отбраната и оттам са поели ангажимент да помогнат сградата и прилежащият й терен отново да станат тяхно притежание.

За ускоряване на прехвърлянето на собствеността на военните ще се търси съдействието на Областна управа, Министерството на отбраната, съдебното министерство и Министерски съвет. В средата на септември комисията по възстановяване на паметника ще бъде запозната с резултатите от срещите в държавните ведомства.

До крайното решение се стигна, след като военните категорично отхвърлиха предложението на архитектите и художниците паметникът-арка да се постави в двора на Военния факултет на мястото на двете оръдия и ракетите.

В хода на проведените дискусии бяха предложени още няколко места, сред които подхода към паметника на Свободата в градинката до Община Шумен, където е историческото му място, входът на Летния театър и тревната площ в близост до бъдещия барелеф на поета Иван Пейчев. Предложенията обаче породиха остри спорове, че арката не се вписва в архитектурното пространство и така тези идеи отпаднаха.

Арх. Красимир Генов изтъкна факта, че след разрушаването на арката Шумен е имал два устройствени плана и е невъзможно да се възстанови на историческото му място. Тезата бе подкрепена от колегата му арх. Огнян Гърбев.

Художникът доц. Валентин Кулев призова военните да гласуват доверие на художествения съвет. Полк. Радослав Узунов поиска, след като паметникът не може да се възстанови на старото си място да е в близост до него с лице към бул. “Славянски”. Полк. Сашо Евлогиев направи предложението това да е сградата на военните в района на пл. “Кристал”, която обаче в момента е собственост на Административния съд. Припомняме, че първо тази идея бе споделена от членовете на местния клон на  Национално дружество “Традиция”.

“Няма лесни решения, когато иде реч за история, историческа памет, възпитание. Историята може да въздейства с на място поставени символи”, категоричен бе зам.-кметът по култура Найден Косев.

Така още при първото си заседание новосформираната комисия по възстановяването на паметника на VІІ пехотен Преславски полк стигна до решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама