Най-одобряваната институция у нас – „Агенция за борба с имигрантите“

18:29, 02 авг 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
42 на сто от българите одобряват дейността на несъществуваща институция – Агенция за борба с имигрантите, сочи експресно проучване на „Галъп“. Афинитетът към „здрава ръка“ е осезаем, но не и неограничен, анализират социолозите.

Сондажът е част от собствената изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“ и е проведен между 14 - 19 юли сред 1605 душ чрез стандартизирано телефонно интервю.

Половината от българите смятат, че законопроекти като този за борба с тероризма по-скоро помагат, но чувствителен дял от една трета от запитаните намира преди всичко посегателство върху нашите права.

56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма. 32% обаче споделят мнението, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон и не могат да определят, коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.

По-младите са онези, които проявяват повече чувствителност на тема свобода. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда. То надделява и сред отговорите на левите привърженици, но със съвсем малко. Очевидно, симпатизантите на левицата са закономерно склонни на критика към властта, респективно и към законопроекта срещу тероризма.

Дял от близо една трета заявяващи, че такива закони най-вече вредят на права, показва немалка степен на критичност. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората“. 36% пък казват „дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления“.

Явно българите подкрепят повече строгост по отношение на миграцията, но не биха приели форсиране на съдебната система. Това означава, че извънредни мерки, спешно законодателство и други подобни срещат автоматична пречка сред обществото, посочват още от „Галъп“.

За да се направи по-нататъшна проверка на потенциалните репресивни нагласи сред българите, беше взет знаков случай от последните месеци – смъртоносното прострелване на мигрант от Афганистан. Респондентите са почти единодушни. Почти всички, които са били запознати със случая, считат че полицаят, застрелял мигрант, преди всичко си е свършил работата и съответно прокуратурата правилно е прекратила делото. Около 8% заявяват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.

Обществото категорично подкрепя забраната за носене на забрадките, закриващи лицето. 6% от хората не смятат, че носенето на бурки трябва да бъде забранено. Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС.

В същото изследване през юни респондентите бяха запитани дали са съгласни турските граждани да бъдат допускани в страната без визи. Подобно на предходния въпрос и тук несъгласието доминира, макар не толкова критично. 68% са „против“, а 16% - „за“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама