Русенци почетоха 113 г. от Илинденско-Преображенското въстание

18:29, 02 авг 16 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
113 г. от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Русе днес. Инициативата бе на местната организация на ВМРО.

Честването бе пред паметната плоча на основателите на тайните офицерски братства Борис Сарафов и Александър Протогеров в централната част на крайдунавския град. На мястото се събраха повече от 20 членове и симпатизанти на "войводите", сред които бе и народният представител от "Патриотичния фронт" Искрен Веселинов, общински съветници от групата на „Патриотите, ВМРО, Глас народен" и др.

Веселинов не пропусна да припомни за някои основни моменти в подготовката и провеждането на въстанието, което отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба намакедонските и тракийски българи.

"Истината е, че още с вземане на решение за въстанието е ясен неговия български характер, въпреки опитите да бъде подменена историята в съседни нам страни. Именно това трябва да помним винаги, почитайки и подвига на тези десетки хиляди хора, предпочели да бранят с цената на живота си свободата на България", сподели народният представител, който припомни и за ролята на тайните офицерски братства или т.нар. Български освободителни братства в тази борба.

След това бяха поднесени венци и цветя, като с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на българите в Македония и Одринско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама