Номинирана за Грами певица идва за фестивала РАДАР

07:09, 03 авг 16 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът, който представя музикални проекти, включващи други форми на изкуство, ще има своето трето издание във Варна между 10 и 14 август. Сред акцентите в програмата са гостуването на номинираната за Грами оперна певица Клерън МакФадън, както и немското електро-акустично дуо Grandbrothers.

Откриването е отредено за съвременната опера „Лилит“ на Държавната опера във Варна, разказваща най-старата любовна история в света - между Адам и първата му жена Лилит, която отказва да се подчини на своя любим и избира пътя на вечно скитащ демон. В главната роля ще видим сопраното с номинация за Грами Клерън МакФадън, акомпанирана на рояла от живеещия и творящ в Амстердам Димитър Бодуров, който е и автор на музиката на „Лилит“.

На 11 август в двора на Градската художествена галерия ще се проведе аудиовизуален концерт, дело на MyTrip&RosettaStone. Ден по-късно пристигащите пътници на летище Варна ще станат свидетели на проекта „Музика за летища“. Спонтанното изпълнение ще е дело на Мирян Колев (китара и електроника) и съвременната танцьорка Искра Иванова. Те са вдъхновени от работата на култовия британски продуцент, музикант и концептуалист Брайън Ено и неговия албум “Музика за летищата”, който маркира появата на нов стил в музиката – амбиент. Желанието на артистите е пътниците да се заслушат и да си припомнят, че изкуството е универсален език.

Освен с „Лилит“, Клерън МакФадън ще се представи по време на РАДАР и с рецитала „Гласът на Америка през XX век“, в който зад рояла ще седне лауреатът на множество световни конкурси Майк Дел Феро. Концертът ще се проведе в залата на Градската художествена галерия на 12 август. Вечерта на същата дата пък е запазена за електронното звучене на два български аудио-визуални проекта - E.U.E.R.P.I./R.P и Saturated Pixels.

На 13 август в двора на Градската художествена галерия стартира музикалното събитие, отредено на двата нови проекта на култовия електронен артист Иван Шопов. The Third Man (Иван Шопов A.K.A. COOH, BALKANSKY & Антон и Иван Литовченко A.K.A. MLOSKI & LITHEO) ще представят новия си албум. Още една премиера, но този път на албума на Иван Шопов и майстора на българския кавал – Теодосий Спасов, ще се състои веднага след това.

Фестивалът ще приключи на 14 август с концерт на немското електро-акустично дуо GRANDBROTHERS. Те сами определят музиката си като „сърдечна операция на пиано“, а причината е в техниката, която използват за създаване на нови звуци.

Билетите за фестивала са на цени от 5 до 15 лв. и могат да бъдат закупени онлайн или в Градската художествена галерия всеки ден от 16 до 18 ч. 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерството на културата, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис", посолството на Америка, посолството на Германия и Фондация „Етюд“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама