22 ученици от Търговище се класираха за втори етап на конкурса "1000 стипендии"

07:17, 03 авг 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
22 ученици от област Търговище преминаха първото класиране на конкурса 1 000 стипендии за следващата учебна година.

Регионът има един кандидат за една изключителна стипендия. Това е Стелиана Петкова от Търговище, ученичка в 12 клас, класирана в област  "Философия". От областния център за основни стипендии в област "Литература" са класирани единадесетокласничката Атина Филева, Недялка Стоичкова, Дефне Димова и Гергана Пейчева от 10 клас и седмокласникът Захари Тодоров. Другите кандидати са Яница Стаменова в категория "Музикаѝ", Стефан Станев - "Математика",  Петя Петрова - "Биология", Инна Юриева - "Химия" и Димана Стойчева  -"Изобразително изкуство".

От Попово в първото класиране влязоха Теодора Тодорова в област "Музика", Ростислава Ганчева - "История", Катерина Ханчева - "Литература", Ивайла Петрова  и Александра Атанасова - "Изобразително изкуство".

От Омуртаг класирани са Нелис Шабанова в област "Литература" и Павлин Павлов - "Информатика и ИТ".

В Опака това са Денислав Иванов - "Фотография", Севги Мехмедова - "История", Ренан Нерминов - "Информатика и ИТ" и Ивана Веселинова - "История".

Проект "1000 стипендии" е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. Това е социално-образователен проект, затова обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства. Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е над 50 % от финалистите.

Конкурсът осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги. Той се провежда в два етапа. С кандидатите, достигнали до втори кръг, през септември и октомври на текущата година се провеждат индивидуални интервюта – по телефона или с лично присъствие. Финалното класиране за следващата учебна година се обявява на 1 ноември.

До момента са раздадени общо 7300 стипендии за ученици, като над 40 % от тях са за ученици от малки населени места или живеещи в някакво социално затруднение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама