Почистват 1,6 километра брегова ивица на река Янтра във Велико Търново

08:00, 03 авг 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Велико Търново почистват 1,6 километра от бреговата ивица на р. Янтра. Със специализирана техника се работи в два участъка, като се премахват всички изкуствени образувания в и около коритото – изкуствени острови, земна маса, наноси, храстовидна растителност. След реализацията на проекта, Янтра ще има много по-добър отток, а в двата участъка вече няма да има предпоставки за образуване на т.нар. водни тапи, водещи до изкуствено повишаване на речното ниво.

Експертен екип в Община Велико Търново създаде проект, за който бе осигурено финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Средствата са в размер на 396 810 лева. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител, с който е подписан договор за строителните дейности.

Първата зона е в кв. „Дълга лъка” и включва по 400 линейни метра от двата бряга около и под моста до южния вход на града, който е част от международния път Велико Търново – Гурково. Във втория участък влизат участъци от двата бряга на Янтра в района до квартал „Чолаковци”, където е мястото на вливане на р. Белица. Всеки от тях също е с дължина от по 400 метра. Ширината на всяка от зоните е между 15 и 30 метра.

Дейностите включват изгребване на хиляди кубически метра наносна и земна маса, депонирането и транспортирането й. Изкоренена е и храстовидната растителност непосредствено до бреговете и от руслото на реката. Цялостно се почистват и подходите към бреговата ивица и колоните на двата моста. Премахнати са изкуствените рампи и малки острови, които затрудняват отичането на водата и са предпоставка за изкуствено повишаване на нивото на реката при пълноводие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама