Започва реставрацията на уникалната фасада на Етнографския музей в Пловдив

08:12, 03 авг 16 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художествената реставрация на централната фасада на Етнографския музей започва днес в Пловдив.

Достолепната сграда, която е един от най-ярките символи на Стария град, вече повече от година се реновира. Дейностите започнаха през май 2015-а с цялостен ремонт на покрива, който течеше и при всеки дъжд залите и ценните експонати в тях бяха изложени на риск от увреждане.

Това е единствената къща с тройна кобилична форма, което я прави уникална, поясни директорът на музея Ангел Янков. "Много е грозно туристът да влезе в изложбена зала и да види кофа, в която се събира стичащата се от покрива вода. Това е недопустимо за такава неповторима като архитектура и атмосфера сграда", каза Янков.

Къщата на Аргир Куюмджиоглу е строена през 1847 г., а етнографската сбирка в нея е организирана преди 99 години. Построена е от майстора от село Косово хаджи Георги Станчовски, наречен още южнобългарския Кольо Фичето.

Ремонтът на покрива бе на стойност 120 хил. лева. Направена е хидроизолация, топлоизолация, подменени са всички керемиди, изкърпена е компрометирана обшивка, дървенията е обработена против гниене, ремонтирани са медните улуци, монтирана е мълниезащитна инсталация.

Всички дейности са съгласувани и съобразени с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Последният ремонт, и то частичен, на сградата е правен през 1996 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама