Испания осъди на затвор българските моряци от „Св. Николай“

11:14, 03 авг 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 6 до 10 години лишаване от свобода присъди испански съд за българските моряци от кораба „Св. Николай“, на чийто борд на 13 август 2012 г. бяха намерени близо 3 тона кокаин, съобщи Maritime.bg. За всеки от членовете на командния състав е присъден затвор от 10 години, а за изпълнителския състав - 6 години и един ден.

От решението на съда е видно, че испанските власти обвиняват за трафика на кокаина общо 31 души. Капитанът на кораба Иван Станчев е заявил пред съда, че е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Според показанията му той първоначално е отказал да бъде замесен, но след седмица получил обаждане и заплахи, че го чакат проблеми, ако не участва.

Капитанът признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Станчев също така не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои не.

Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд. Според материалите на делото това е кораба OS CASTRO. Самото прехвърляне е станало през тъмната част на денонощието.

Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче българската фирма е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев. Оказа се, че родната прокуратура няма никакви доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда обвини моряците, че са замесени в трафика, и разви версията, че родното МВР знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе обявено, че нашите власти са следили кораба 3 месеца. След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290kg) изчезна при нагъл обир от съдебния склад в Кадис.

Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама