Сменят купола на храм "Св. Три Светители" в Шумен

11:24, 03 авг 16 25 814 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големият купол на храм „Свети Три Светители” в Шумен ще бъде подновен.

В момента строители подготвят металната структура на кубето, а след като тя бъде завършена, ще започнат и облицоването й.

Новият купол трябва да заблести върху храма за църковния празник „Успение Богородично”, който се отбелязва на 15 август. Освен нов купол, ще бъде поставен и нов голям кръст върху храма.

Работата върху купола е поверена на Предраг Митрович и брат му. Те са от Сърбия, но живеят в България.



Предраг обясни, че да правят църкви за тях е чест и се заемат с такива проекти не заради пари. Изпод ръцете им са излезли доста красиви черкви, казва той и дава за пример големия храм в Ловеч.

Предраг разказа, че до няколко дни трябва да приключат с работата си на земята. След това ще бъде повикан голям кран, който да издигне купола на около 25 метра височина и да го постави на място. Тогава вече ще изградим и прозорците, след това ще се постави и новият кръст и ще е завършено, обясни майсторът.



За обкова е поръчана специално позлатено покритие. То се купува от Украйна, с което не всеки може да се сдобие. Украинците сами решават на кого да продадат, а най-често то се ползва за църкви, разказа Предраг. Той е категоричен, че подобен обков няма как да се купи и да се появи на обикновена къща.

След като бъде готов големият купол, майсторите ще започнат работа и по камбанарията. Тя е висока около 30 метра и също ще заблести в злато.

Ако остане от обкова, ще подменим и покритието на малките кубета, каза майсторът и допълни, че така видът на храма ще бъде напълно завършен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама