Започнаха разкопките на Небет тепе в Пловдив

12:44, 03 авг 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнаха археологическите проучвания на Небет тепе в Пловдив. Символичната първа копка направиха кметът Иван Тотев и ръководителят на разкопките София Христева.

През последните няколко години темата стана повод за публичен дебат във връзка с това какви са намеренията на Общината за тази територия. Според Тотев вече е време на Небет тепе да се погледне по нов начин, като завършек на всички маршрути в Стария град и с прекрасната гледка, която се открива към Пловдив.

Всеки опит да бъде направено обаче нещо тук, стига да разнопосочни мнения, тъй като разкопките, правени на обекта още от началото на ХХ век, не дават сериозна основа за аргументирано говорене.



Община Пловдив заедно с Регионалния археологически музей избира варианта да се върви "стъпка по стъпка", за да се изясни какви точно археологически и културни пластове има на Небет тепе и да се реши как те да бъдат реставрирани и експонирани.

Миналата година бе направено геофизично заснемане на структурите, което даде възможност да се идентифицират местата на евентуалните проучвания. Набелязани бяха три зони.

Едната е около водохранилището, където никога не са правени проучвания. Измерванията, които имат прогнозна стойност, трябва да бъдат проверени при разкопки. Предстои да се установи дали водохранилището действително е представлявало някаква кула, както твърдят някои, или не. Ако действително е имало кула, би трябвало в зоната около основата да бъдат намерени останки, категоричен е Кисьов.



Другата зона е около останките от каменните зидове, затрупани през годините. Необходимо е да се разкрие цялата фортификация, за да може да се експонират зидовете в цялост. От източната страна, откъм заведението "Рахат тепе", има изцяло запазена стена, която продължава във височина до 3-4 метра до гърба на Етнографския музей. Тази зона също трябва да бъде включена в бъдещ проект за експониране и социализация.

В центъра на обществените обсъждания бе и създаването на документация. Затова наред с проучването, което продължава и в момента, се "избистря" историята на Небет тепе и на всички културни пластове. В миналото на Небет тепе са правени разкопки "на парче", работили са много хора, които обаче не са оставили необходимата документация.

"Работата би могла да се усложни от гледна точка на обема", коментира директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов. Той припомни, че през последните години Античният стадион вече е във вид на истински туристически обект, в момента се работи по Голямата базилика, която след една-две години ще е едно от бижутата на Пловдив. Остават Небет тепе и Източната порта като части от древния Филипопол, които трябва да бъдат реставрирани.

Специалистите се надяват до края на този археологически сезон да има пълна яснота за това какво точно се крие под Небет тепе. През пролетта на следващата година ще може да започне и дебат за това как да бъде социализиран обектът, така че да бъде наистина привлекателен за хилядите посетители на Стария град.

Сондажното проучване, което е началото на дългия процес на разкриване на целия обект и всички съоръжения върху Небет тепе, се финансира с 50 хил. лева от бюджета на Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама