Бременни жени и майки от Разград се запознаха с ползите от кърменето

12:51, 03 авг 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бременни жени и майки от Разград, заедно с техните деца и близки се включиха в отворената дискусия за кърменето. Беседата, организирана от Регионалната здравна инспекция, в партньорство с  Училище „Родители” – Русе се състоя в градинката пред Художествената галерия. Срещата бе по повод Световната седмица на кърменето.

Безплатна лекция изнесе неонатологичната сестра Димитрина Върбанова. Тя идва по покана на РЗИ всеки месец в Разград на срещи с майки и бременни жени, а инициативата, посветена на кърменето, се провежда за четвърта поредна година.

На днешната среща специалистът консултира присъстващите за възможностите и ползите от кърменето. Жените бяха запознати с това докога трябва да се кърми, как да разберат реакциите на бебето при сучене, кога е необходимо дохранване. По време на срещата бе разяснено още защо не трябва да се дава на бебето кисело мляко и какви незаменими съставки има кърмата.

Освен консултация, всяка от участничките в дискусията получи и книжка „Дневникът на мама”, с професионални беседи за майчинството и отглеждането на бебето.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Тази година мотото на кампанията е „Кърмене – ключ към устойчиво развитие!”. Основната цел е повече родители да научат за възможностите и ползите от кърменето, имащи отражение върху здравето на техните деца в дългосрочен план.

Според Световната здравна организация кърмата е идеалната храна за новородени и бебета. Тя дава на бебето всички хранителни вещества, от които то се нуждае за своето здравословно и пълноценно развитие. Кърмата е безопасна и съдържа антитела, които защитават кърмачето от най-често срещаните заболявания в детска възраст – диария и  пневмония, които са двете основни причини за детска смъртност в световен мащаб.

Кърменето е полезно и за майките, смятат още от Световната здравна организация. Според специалистите кърмата намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, помага на жените да възвърната предишното си тегло по-бързо и понижава нивата на затлъстяване.

Освен непосредствените ползи за децата, кърменето допринася и за доброто здраве в дългосрочен план. Възрастните, които са били кърмени като бебета, често имат кръвно налягане и холестерол в нормата, при тях по-рядко се наблюдава затлъстяване и наднормено тегло, както и захарен диабет тип 2. Има доказателства, че хората, които са били кърмени, се представят по-добре в тестове за интелигентност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама