МВР прави център за борба с трафика заради бежанската вълна

14:53, 03 авг 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В МВР в момента разработваме една структурна промяна, която ще даде възможност на отделно звено, което ще наречем Център за борба с трафика, да работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работиха отделните дирекции, а сега ще съберем всички на едно място, базирайки се на изключително добрия си опит и в к.к. „Слънчев бряг”, и в Център за борба с контрабандата, всички отговорни институции на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

По думите й него няма да влизат структури, а ще влязат представители на отделните дирекции и отдели, които работят по ограничаването на трафика на бежанци и ще могат много по-бързо и в координация да действат и да анализират информацията. 

”Има една такава зависимост - колкото е по-трудно да преминеш, толкова повече цената за преминаването се вдига и толкова повече апетит към тази цена на трафикантите се увеличава", добави Бъчварова. Тя каза още, че е говорила със сръбския й колега, който й е казал, че Сърбия регистрира намаляване на притока от България и преориентиране на потоците през други държави.

”Със сръбския вътрешен министър ще се видя в неделя на граничен пункт "Калотина”, съобщи още Румяна Бъчварова. 

Вътрешният министър потвърди, че периодично ще се провеждат спецакции в София, за да се ограничи максимално броят на хората, които преминават нелегално през територията ни.

„Не можем да ограничим предвижването на хора, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме присъствието им така, че да не създава проблем на гражданите”, каза тя.

Във връзка с помощта, която България трябва да получи по линия на европейската гранична служба ФРОНТЕКС, Бъчварова съобщи, че сме заявили готовност да приемем повече офицери от тяхна страна. „Очакваме 60-те офицера, които ни предложиха и вече е одобрено да дойдат от Полша и съответната техника, която е необходима за тяхната работа”, добави тя.

Относно това как страната ни ще гласува относно въпроса за отпадане на визите за турските граждани за ЕС, Бъчварова обясни, че това е решение, което трябва да се вземе по съответния ред. „Когато сме заявявали предварителната си позиция сме подкрепили отпадането на визите за Турция”, коментира тя. 

На въпрос как ще коментира изказването от страна на Турция, че сделката за обратен прием на бежанци ще бъде развалена, ако не бъде въведен безвизов режим за турски граждани към ЕС, Бъчварова заяви, че има поредица от рискове, които се анализират в момента, определят се и се решава как страната ни би им отговорили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама