Първан Симеонов: Обществото търси стабилност, затова генералите са на преден план

16:07, 03 авг 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нуждата от стабилност изведе на преден план генералите, така че на изборите може да имаме генерал Радев, генерал Борисов и генерал Гяуров. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов, като подчерта, че всичко това е в сферата на условностите.

В смутните времена навън обществото има две линии – търсене на стабилност и национализъм. Генералите излъчват точно това, разяснява Симеонов. 

"Афинитетът към твърда ръка не е безграничен. Сондажът ни показа, че хората не мислят за съдебната реформа като ефективна. Хем искат здрава ръка, хем не се доверяват на политиците, които трябва да я приведат в действие. В съдебната система всичко се пише на съда, който изпъква и пред МВР, и пред прокуратурата като фокус на негативните нагласи. Обществената инерция е много важен показател", посочи той. 

Симеонов коментира и данните от експресното им проучване от ден по рано: "Одобрението за несъществуващата агенция за борба срещу имигрантите показва, че за институциите се мисли автоматично. Институциите печелят, когато мненията на хората стават реални". 

Проучването показа, че българинът има своите морални и демократични спирачки. Тествахме и дилемата "свобода или сигурност". В отговорите по актуални теми виждаме и автоматизъм, и боязън, но никога крайности, което е белег за нашата обществена зрялост, подчерта Първан Симеонов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама