Започнаха тазгодишните проучвания на праисторическата могила в Иваново

16:19, 03 авг 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тазгодишните проучвания на праисторическата могила в село Иваново започнаха. Те ще продължат до 26 август. Това съобщи за Topnovini.bg ръководителят на обекта археологът д-р Светлана Венелинова.

Средствата за разкопките са осигурени от Регионалния исторически музей в Шумен.

Усилията на учените това лято са насочени към изследване на двуетажната представителна сграда в центъра на праисторическото селище. Вече четвърта година Венелинова и екипа и проучват интересната сграда и изследванията са вече на финала си.

На древното селище в Иваново учените попадат случайно след разкрито незаконно строителство през 2008 година. В началото проучванията са спасителни. За осем години археолозите разкриват седем културни пласта. Те показват, че селището е съществувало около 350-400 години от ранния до късния халколит. Най-впечатляващата находка е двуетажната представителна сграда в центъра на селището. Тя е била изградена от камък имала е три основни просторни помещения. Подовете и таваните са били покрити с масивно дърво с дебелина около 30 сантиметра имало е и подиуми. Къщата е била измазана с червена охра, украсена с бяла паста и богата орнаментика от глина. Това накарало археолозите да предположат, че сградата е представителна. Откритите в нея колективни находки от керамични съдове и хромели доказва, че сградата е била обитавана. Няма обаче открити ценни предмети, което навежда учените на мисълта, че предварително имуществото е било изнесено. Каква е причината за пожара унищожил сградата на този етап археолозите могат само да гадаят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама