Наказвали деца с увреждания в Попово като ги оставяли без джобни пари

16:27, 03 авг 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лоша организация на работа, насилие между децата  и недопустими наказания бяха констатирани в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в град Попово от Държавната агенция за закрила на детето. Проверката беше разпоредена по сигнал от гражданка от Попово. Жената твърди, че върху децата се упражнява физическо насилие и заради  системно неглижиране на нуждите и потребностите им от страна на ръководителя на Центъра, те скитат безпризорни из града.

"Достоверността на сигнала за физическо насилие върху деца от страна на директора не се потвърждава в хода на проверката. Налично е обаче неглижиране на правото на закрила на всяко дете от всички форми на насилие, предвид омаловажаване от страна на директора на проявите на насилие между децата. Директорът и персонала тълкуват по различен начин понятията инцидент и насилие, а чувствителността относно проява на насилие между деца е силно намалена", сочат констатациите на проверката.

В социалната услуга са установени и множество пропуски. Не се поддържа актуален Регистърът на потребителите, не се спазват редица процедури като например за посещение на външни лица, за уведомяване на съответните компетентни органи при инцидент, който засяга живота и здравето на децата, за действие при сигнал за насилие или друга рискова ситуация над децата.

Част от екипа срещата затруднения за работа с деца с увреждания, както и във връзка с липсата на познания за етапите на детското развитие, нужди и потребности на детето, съобразно възрастта, поради което се нуждаят от обучения и супервизии е препоръката на проверяващите. Освен липсата на редица процедури и документи, които се изискват за подобен род услуга се констатира и, че директорът еднолично взема решение за налагане на дисциплинарна мярка на дете с неприемливо поведение, включително и чрез лишаване за определен период от време от джобните ежемесечни средства на детето, което е забранено.

"Липсват правила за съхранение, разходване и отчитане на личните средства на децата. Впечатление прави, че те се раздават на децата за дрехи, бельо, правят се медицински изследвания, което е притеснително, тъй като делегирания бюджет осигурява на децата средства за облекло и медицински изследвания и консулти", посочват от ДАЗД. На място проверяващите констатирали още, че има регламент според който в следобедните часове с децата трябва да работи възпитател, социален работник, но това не се прави. Вместо това следобед децата безцелно се разхождат в двора или навън.

Поради неспазване на задължението за съдействие от страна на директора, след приключване на проверката му е съставен и връчен акт за административно нарушение. За отстраняване на пропуските е дадено задължително предписание с  13 точки и 3 препоръки за подобряване на организацията на работа.

Кмета на община Попово е уведомен писмено за резултатите, както и е сезиран Медицински одит, за извършване на проверка относно здравословното състояние на децата преди и след постъпване в услугата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама