Шефовете трябва да осигуряват климатик и вода в жегите, припомнят от Инспекцията по труда

16:52, 03 авг 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двадесет са сигналите за работа при високи температури, подадени в Главна инспекция по труда от последната седмица на юни, когато започнаха горещините, до момента, съобщават от институцията. Почти всички са за работа в закрити помещения, но основателните са малко повече от половината. 

При повечето проверки инспекторите установяват, че техническите средства за разхлаждане са налице, но те не са проектирани съобразно пространствата, които охлаждат, или към момента на проверката не работят. Както и че в по-малките предприятия често не се осигуряват вода и разхладителни напитки. 

С прогнозите за ново затопляне от инспекцията по труда припомнят мерките, които работодателите трябва да предприемат, за да осигурят оптимален микроклимат на служителите си. 

Работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия при работа на открито. Както и да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на служителите му и да вземе съответните мерки. Като например наличието на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама