Насрочиха делото срещу турчина, опитал да пренесе контрабандно боеприпаси през Малко Търново

18:16, 03 авг 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По внесен от Окръжна прокуратура Бургас обвинителен акт, Окръжният съд в града образува съдебно производство и насрочи делото на турския гражданин Байрам Караджа, опитал да пренесе контрабандно боеприси през ГКПП Малко Търново, за 25 август.

Според обвинителния акт, на 20 март тази година около 23.20 часа, на Митнически пункт „Малко Търново“ пристигнал автомобил марка „Рено”, с турски регистрационен номер, управляван от подсъдимия Байрам Караджа. Водачът на превозното средство пътувал сам. Под предната лява седалка на автомобила се намирала найлонова торбичка, в която бил поставен  газ – сигнален пистолет марка BLOW – F92  калибър 9ммР.А.К., ведно с пълнител. В пълнителя на пистолета се намирали 10 броя патрони, калибър 9ммР.А.К., предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия.

Под предната дясна седалка на автомобила, се намирала втора найлонова торбичка, съдържаща 35 броя патрони за огнестрелно оръжие, турско заводско произведени, калибър 9ммР, марка MKE. Описаните газ – сигнален пистолет и патрони, предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия, били собственост на подсъдимия.

Преди митническите служители да приближат автомобила, управляван от подсъдимия, последният не предприел каквито и да е действия, свързани с евентуално деклариране или заявяване на пренасяни от него вещи.

На турски език Караджа заявил, че не е знаел, че е било забранено пренасянето на посочените предмети, като посочил, че пистолетът бил ползван от него, защото поради професията си пътувал често и се налагало да носи оръжие заради престъпността. За патроните за огнестрелно оръжие съобщил, че ги носел със себе си като подарък на полицай в Р. Турция.

Според заключението на вещото лице по назначената комплексна съдебно – балистична и дактилоскопна експертиза, газ – сигналния пистолет марка BLOW, ведно с пълнител, е заводски произведен, с налични всички части и механизми на оръжието, които си взаимодействат правилно и че оръжието е технически изправно. Според експертното заключение, 35 броя патрони са предназначени за стрелба с автоматични и полуавтоматични огнестрелни оръжия от същия калибър и представляват боеприпаси по смисъла на ЗОБВВПИ.

Чрез Дирекция МОС – МВР София е била получена информация от Интерпол – Анкара, че подсъдимият няма разрешително за пренасяне на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

При така изяснената фактическа обстановка  Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение на турския гражданин за това, че от обективна и субективна страна е осъществил опит за квалифицирана контрабанда.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., както и „глоба“ от 20 000лв. до 100 000лв., като предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Към настоящия момент Байрам Караджа е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама