„Русе, танцувай!“ възражда културни традиции в крайдунавския град

18:57, 03 авг 16 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди броени дни приключиха уроците по танци, които се осъществяват по проект „Русе, танцувай!“, реализиран с подкрепата от Община Русе и Общинска фондация “Русе – град на свободния дух”, съобщиха от местната администрация в крайдунавския град.

Уточнено бе, че в началото на септември отново ще стартират обученията, а финалното събитие по проекта се предвижда да бъде през втората половина на месеца.

Танцовият спектакъл ще се осъществи на площада пред Държавна опера – Русе, където зрителите и участниците ще се пренесат в един друг свят, светът на блясъка и красотата от далечното минало. Присъстващите ще се върнат в годините, когато дами в рокли с голи рамене и кавалери във фракове са се събирали на първите русенски балове. Там са представяли младите момичета пред обществото, обявявали са годежи, събирали са дарения за важни каузи и най-вече са показвали своите европейски танцувални умения.

През деня преди финалното събитие ще се проведе танцов уъркшоп, на който всеки желаещ да заучи основните стъпки в балните танци ще има възможност да се включи. Всички обучавали се до момента ще бъдат модератори, така че онези, които нямат партньор ще имат възможност да танцуват с включилите се доброволци по проекта, които са близо 50.

Русе възражда своите културни традиции и осъществяването на този проект е доказателство за това, категорични са по този повод от местната администрация, припомняйки, че именно тук са се провеждали първите балове в България, на които са присъствали изтъкнати аристократи, заможни търговци, военнослужещи и представители на дипломатически мисии у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама