Човешка небрежност изпепелява Болата (снимки)

20:05, 03 авг 16 25 743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два пожара на едно и също място са възникнали през последните дни в местността Болата, която е част от резерват Калиакра и от защитена зона по НАТУРА 2000. Снимки от опожарените райони публикува във фейсбук Галина Няголова. Първият пожар е бил на 23 юли, а вторият – на 31-и, съобщи началникът на Регионалното звено „Пожарна безопасност и защита на населението“ Дарин Димитров. Най-вероятно, небрежност при боравене с открит огън или незагасена цигара са причина за пожарите. Няма установен извършител. Горяла е суха трева. Няма нанесени материални щети, посочват от пожарната.

РИОСВ обаче трябва да се произнесе дали има нанесени щети на местната флора и фауна предвид, че става въпрос за защитена зона. Topnovini.bg очаква отговор оттам. Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция. Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блато, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000.

От тревните растителни видове се срещат обикновен гингер, луковична ливадина, обикновена тръстика, други житни растения и др. Характерни за района храсти са дрян, чашкодрян, драка, храстовиден жасмин и др. Срещат се няколко вида земноводни и влечуги като защитените видове сирийска чесновница, кафява крастава жаба, шипобедрена костенурка. Над езерото минава Виа Понтика — една от големите въздушни "магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа. Поради това в залива може да се наблюдават гнездящи или преминаващи водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, речна рибарка, белоока потапница и други видове патици и гъски. Пукнатините и нишите са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници белокоремна белозъбка, малка белозъбка, обикновена сива полевка и др. Във водите в близост до залива може да се наблюдава и обикновен делфин



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама