Израел все по-близо до договаряне на 10-годишно споразумение за американска военна помощ

10:21, 04 авг 16 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ и Израел са отстранили много от разногласията си по проекта за ново 10-годишно споразумение за предоставяне на американска военна помощ на Израел за милиарди долари, предаде Ройтерс, съобщава БТА. Двете страни се надяват скоро да парафират окончателното споразумение.

Тридневните преговори са приключили вчера, след което Якоб Нагел, изпълняващ длъжността председател на израелския съвет за национална сигурност и шеф на израелския преговарящ екип, се е срещнал със Сюзан Райс - съветничката на президента Барак Обама по националната сигурност. 

Разговорите са били трудни заради обтегнатите отношения между САЩ и най-близкия им съюзник в Близкия изток в резултат на подписването от американците споразумение за ядрената програма на Иран. 

Съгласно действащото в момента 10-годишно споразумение, подписано през 2007 г.,САЩ оказват всяка година военна помощ на Израел в размер на 3 млрд. долара. Двете страни искат да го продължат с още 10 г. преди да изтече мандатът на Обама в Белия дом, но все още не могат да се договорят за сумите. Израел първоначално искаше по 5 млрд. ежегодна помощ, но сега е готов да приеме между 4 и 4,5 млрд. САЩ клонят към сума от 3,7 млрд. всяка година

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама