На прага на Рио 2016 – кражби, автомати, мръсна вода и политическа криза

12:04, 04 авг 16 / Свят 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светът вече е Олимпийски игри. Въпреки че официалното откриване на най-големия спортен форум е в ранните часове на събота, още тази нощ беше даден старта с мачовете от женската футболна надпревара. Но готови ли са домакините от Бразилия да предложат едни незабравими 2 седмици на своите гости от целия свят? Този въпрос сякаш намира своя отговор малко повече от 24 часа преди началото на спортното събитие на годината.

Импийчмънт и финансови проблеми в навечерието на Олимпийските игри

Спортно събитие в Южна Америка без скандал е като да отидеш до Рим и да не видиш папата. По-малко от 3 месеца преди началото на Игрите президентът на Бразилия Дилма Русеф бе отстранена от поста си след решение на Сената. Вицепрезидентът Мишел Темер временно изпълнява длъжността. А причина за политическия скандал е разследване за корупция срещу Русеф.

Проблемите с президента, която е с български корени, започнаха още с началото на строежа на олимпийското селище. Принудителното изселване на хора от техните жилища в името на изграждането на олимпийските обекти доведе до протести и изплащането на още по-големи обезщетения. Така бюджетът за организацията на форума нарасна от 7,8 млрд. на близо 10 млрд. долара.

Във връзка с рецесията в Бразилия и спадането на доходите от петрола, което засегна много силно щата Рио де Жанейро, неговият губернатор Франциско Дорнелес обяви през юни извънредно финансово положение.

А на всичко отгоре се появи и вирусът Зика. Заразата предизвика масова психоза в целия свят от разпространението ѝ. В последните месеци обаче нещата се успокоиха и болестта остана локализирана в Южна Америка. Все пак няколко случая на болни от Зика бяха регистрирани на няколко континента.

Грабежи и военни с автомати

Бразилия е пословична с престъпността си. В това вече се убеди борецът ни Николай Байряков. Той стана първата българска жертва на крадците в Рио де Жанейро. Наглеци свили двата телефона на атлета, докато напуснал стаята си за кратко.

Подобна съдба сполетя и част от сръбските спортисти. В техния лагер били откраднати три телефона.

Националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова пък преживя друг шокиращ сблъсък с бразилската действителност.

„Свърши ми кафето и исках да изляза отсреща и да си купя. Веднага се втурнаха доброволци към мен и казаха, че е много опасно тук и да не излизам, въпреки че бях на едва пет метра от оградата. Аз реших да не ги слушам, защото за мен кафето е важно. Един военен, въоръжен с автомат, се залепи за мен и вървяхме заедно през цялото време. Много е страшно. Не съм предполагала, че има свят, в който може по този начин да се живее“, сподели за премеждията си в Рио българската лекоатлетка.

Запушени тоалетни и оголени жици в стаите на атлетите

Първите пристигнали спортисти в Рио бяха част от атлетите на Австралия. Те обаче бързо напуснаха стаите, в които бяха настанени заради запушени тоалетни и оголени жици в апартаментите си.

Домакините наеха извънредно около 600 работници за извършване на довършителни работи в олимпийския комплекс от 31 сгради, в който по време на Игрите ще отседнат над 17 хиляди души.

Въпреки положените усилия на прага на форума, проблеми с водопровода и с пералните помещения продължава да има. Аржентинците се оплакаха от ниско налягане на водата в баните, а бразилският хандбалист Жозе Толедо заяви, че условията в пералните помещения са далеч от изискванията.

Някои олимпийци пък се оплакаха от голямото количество фин строителен прах в стаите след наскоро финализираните довършителни работи в сградите. Въпреки всичко, условията в олимпийското села са значително по-добри в сравнение с 24 юли, когато австралийците ги определиха като „несигурни и недовършени“.

На фона на всичко това баскетболният отбор на САЩ реши да приложи нестандартен ход при настаняването си. Олимпийските шампиони от Лондон 2012 няма да прекарат следващите две седмици редом с колегите си от целия свят в специално построеното село в Рио де Жанейро, а ще заложат на лукс и сигурност на круизен кораб. Ръководството на американския баскетбол е наело луксозния лайнер Silver Cloud, който може да приеме почти 300 души на борда си и разполага с постоянна въоръжена охрана и високи бронирани стени на брега около кораба.

Мръсни крайбрежни води до Рио

Дни преди началото на Игрите крайбрежните води в района на Рио де Жанейро са по-мръсни от всякога. Това показва изследване, поръчано от Асошиейтид прес. Водите са замърсени от канализация, изтичаща направо в океана и са задръстени от бактерии и опасни вируси. Това поставя под особен риск 1400 атлети, чиито състезания са във вода, но също така и хилядите туристи по прочутите плажове на Бразилия, като Копакабана и Ипанема.

Проучването показва равнища на вируси във водата от 1,7 милиона пъти по-високи от считаните за безопасни в САЩ и Европа. При подобна концентрация плувците и гребците, които погълнат само 3 чаени лъжички от тази вода, почти сигурно ще бъдат инфектирани с вируси, предизвикващи стомашни и респираторни заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама