Заразата в „Слънчо“ тръгнала от персонала

14:42, 04 авг 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От персонала на ЦДГ „Слънчо“ е тръгнала заразата, която прати в болница общо 34 деца със симптоми на хранително отравяне. Това обяви шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова след излизане на резултатите от направените изследвания. По думите й причината са стафилококи от ранички по ръцете на две помощник-възпитателки, които са разливали таратор за децата.

Храната е приготвена в кухня-майка, която снабдява още три детски градини. Там болни няма. По контактни повърхности в разливочната на „Слънчо“ обаче са открити колиформи, които са следствие от занижена хигиена при подготовката за поднасяне. Заразяването е станало на 26 и 27 юли.

Сигналът за масово неразположение на децата е подаден на 27 юли от медицинската сестра, съобщи д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция. Първоначално с болки в корема, повръщане и отпадналост са били 12 деца, но до края на деня броят им надхвърлил 30. Около 15 други деца са се чувствали зле, затова родителите им не са ги пуснали на детска градина в този ден.

Същевременно изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести са показали, че две от децата са носители на норовирус, който се проявява с повръщане, диария и висока температура. Те обаче не са основната причина за епидемията в градината, смятат специалистите.

Още на 29 юли двете служителки, при които са открити стафилококите, са временно отстранени от длъжност. Те ще се върнат на работа едва след като пробите покажат отсъствие на стафилококавата бактерия.

Заради случая ще бъде наложена парична санкция на директора на детската градина – за занижен контрол, въпреки че по това време е бил в отпуск. Вероятно ще бъде наказана и медицинската сестра. В момента всички деца са в добро здравословно състояние и градината работи след пълна дезинфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама