Проектоплановете за Пирин и Витоша влизат за одобрение във висшия екосъвет, алармират природозащитници

15:29, 04 авг 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектите за новите планове за управление на Националния парк „Пирин“ и природния парк „Витоша“ ще бъдат разгледани и вероятно приети от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите по време на летния сезон - съответно на 25 и 31 август. Това предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.

Те се опасяват, че плановете ще бъдат одобрени от ВЕЕС, а след това и от екоминистъра Ивелина Василева и от Министерския съвет. Природозащитниците определят действията като прибързани, тъй като проектите не са преминали задължителните екологични оценки и оценка за съвместимост.

Според „За да остане природа в България“ нарочно е избран краят на месец август, за да "остане незабелязан фактът, че проектите не са променени съществено и философията им насърчава интензивната експлоатация на ресурсите на двете ни емблематични планини – Пирин и Витоша".

От екокоалицията припомнят, че двата проектоплана са върнати от екоминистерството за основно преработване от фирмата "Пролес инженеринг", тъй като не е спазила заданието. Проектът за план за управление на "Пирин" предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк, при нула процента сега, посочват от коалицията. Проектопланът за „Витоша“ пък предвижда строежите на нови ски писти и лифтове, както и нови сгради да се разрешат за 40% от територията на парка, като сега е разрешена само подмяна на съществуващите.

Сегашните планове за управление на парковете все още гарантират запазването им, посочват природозащитниците. Според тях новите планове ще разрешат строенето на нови ски писти и съоръжения от страна на „офшорна фирма близка до собственика на една от българските банки, която проявява засилен инвеститорски интерес“. Според Mediapool става въпрос за офшорната фирма-концесионер на ски зоната в Банско и близка до основният акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

„Междувременно в парламента си проправя път и изцяло новият законопроект за концесиите, който предоставя на концесионерите, като този на ски зона Банско в Национален парк Пирин, твърде широки права върху предоставената му от държавата територия. Законопроектът увеличава и срокът на концесиите, като те могат да са практически вечни", допълват от „За да остане природа в България“.

Природозащитниците ще протестират през месец септември заради нередностите в двата плана и в защита на планините Пирин и Витоша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама