Бургаският апелативен съд измени мярката на мъж, изнасилил малолетна, прати го в ареста

16:04, 04 авг 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По внесен частен протест на Окръжната прокуратура в Бургас,  Апелативният съд в града отмени определението на Окръжния и определената от него „парична гаранция“ в размер на 5000 лв., като наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 35-годишния Сава Д. Той е обвинен за това, че на 16 юни тази година е изнасилил 13-годишно момиче.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 г.

Съдът уважи аргументите на прокуратурата за това, че по делото са налице достатъчно доказателства, които да изградят обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на деянието.

Възприето е становището на наблюдаващия прокурор, че престъплението е с висока степен на обществена опасност, а от тежестта на деятелността може да са направи извод за налична реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие с цел избягване реализирането на наказателната отговорност.

Допълнителен аргумент е и факта, че до месец юни Сава е съжителствал със самото 13-годишно момиче и неговата майка. Ако това съжителство продължи или се създадат условия за контакт между лицата, е възможно обвиняемият да се опита и да повлияе на свидетелите с цел промяна на първоначално депозираните им показания или прикриване на факти и обстоятелства от значение за предмета на доказване.

Съдът е определил и 2 месеца срок, в който ново искане на обвиняемото лице за промяна на взетата мярка за неотклонение, ще е недопустимо.

Определението на  Апелативен съд - Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама