Александър Джартов в Кърджали: Поправките в Закона целят системата за защита да стане по-ефективна

16:23, 04 авг 16 25 1177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областна администрация Кърджали бе домакин на разяснителна работна среща, инициирана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във връзка с промените в Закона за защита при бедствия, в сила от 5 юли т.г.

Старши комисар Александър Джартов, директор на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол” в ГД ПБЗН, заяви, че поправките в Закона целят системата за защита да стане по-гъвкава и по-ефективна, като се акцентира върху превенцията и готовността на институциите, а не както досега – върху реагирането и възстановяването. Насоката е, да се планира и намали риска от бедствия, да се подобри координацията, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни, съобразно техните компетенции, и да се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво. Изводът, който се налага досега е, че  институциите като цяло не припознават задълженията си, произтичащи от Закона за защита при бедствия, като разчитат основно на специализираните структури, смятат експертите.

Погрешно е да се смята, че това е приоритет само на „Пожарна безопасност” и промените в закона на практика разширяват кръга на лицата и ведомствата, ангажирани със защитата при бедствия, категорични са от ПБЗН.

Във всички общини с население до 20 000 души задължително ще бъдат създавани доброволни формирования. До момента в регион Кърджали са сформирани четири.

6 обучителни центъра предстои да бъдат изградени на територията на цялата страна. През тях се очаква да преминат около 90 000 души, сред които и деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама