Варна прие 29% от акциите на Пловдивския панаир

18:12, 04 авг 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варна приема дарените от държавата 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД. Това реши Общинският съвет днес с 35 гласа за, 5 против и трима въздържали се. От заседанието отсъстваха 11 от съветниците. Положително гласуваха както групата на ГЕРБ, така и на БСП.

Кой от общинската администрация е искал от правителството такъв подарък и защо общината трябва да се ангажира със собственост в дружество с големи задължения към финансови институции, попита Ивайло Митковски от групата на реформаторите. При обсъждането стана ясно, че „Международен панаир Пловдив“ дължи 45 млн. лв. на банки и има неплатени данъци, осигуровки, заплати и задължения към доставчици за още 4 млн. лв.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви, че за задълженията отговорност носят управляващите дружеството, а не акционерите и увери, че дълговете на панаира не натоварват финансово община Варна.

Мнозинството не подкрепи предложението на Светлан Златев точката да бъде оттеглена за по-детайлно обсъждане на въпроса и за доокомплектоване на документацията.

Преди ден от ДСБ призоваха съветниците да не приемат дарението, като го обявиха за „данайски дар“. Според кмета Иван Портних обаче съдружието ще се отрази положително на Варна и ще й позволи да домакинства на големи изложения, още повече че се планира изграждане на голям експозиционен център на терен край Двореца на културата и спорта.

Портних неколкократно вече уверява, че приемането на дарението няма нищо общо с т.нар. Дупка в центъра на Варна, собственост на „Търговски дом“ АД, в което мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Неотдавна при посещение във Варна той заяви готовност да се откаже от терена, където има останки от няколко епохи на древния Одесос и строителството е невъзможно, но поиска компенсации за разходите си за придобиване на мажоритарния пакет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама