Близо една трета от Пловдивския панаир вече е собственост на Варна

18:47, 04 авг 16 / Политика 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Варна прие дарените от държавата 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД. Днес общинските съветници в морската столица гласуваха за това с 35 гласа "за", 5 "против" и трима "въздържал се". Решението бе подкрепено както от групата на ГЕРБ, така и на БСП.

Припомняме, че на общинската сесия на 2 август пловдивските съветници не приеха 20-те процента акции и поискаха държавата да упражнява строг контрол върху Панаира. Според кмета Иван Тотев Община Пловдив не е искала акциите от държавата. Градоначалникът, както и повечето съветници, недоумяват защо трябва да бъдат дарени акции на Община Варна, и то по-голям процент, отколкото на Пловдив.

В Пловдив единствено групата на БСП не подкрепи решението за неприемане на акциите. Петимата социалисти, начело с председателя на групата Николай Радев, изобщо не участваха в гласуването.

Във Варна срещу решението за приемане на акциите се обяви групата на реформаторите. При обсъждането на точката от дневния ред стана ясно, че "Международен панаир Пловдив" АД дължи 45 млн. лв. на банки и има неплатени данъци, осигуровки, заплати и задължения към доставчици за още 4 млн. лв.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви, че за задълженията отговорност носят управляващите дружеството, а не акционерите, и увери, че дълговете на Панаира не натоварват финансово община Варна.

Преди ден от ДСБ - Варна, призоваха съветниците да не приемат дарението, като го обявиха за "данайски дар". Според кмета Иван Портних обаче съдружието ще се отрази положително на Варна и ще й позволи да домакинства на големи изложения, още повече че се планира изграждане на голям експозиционен център на терен край Двореца на културата и спорта.

Портних неколкократно вече уверява, че приемането на дарението няма нищо общо с т.нар. Дупка в центъра на Варна, собственост на "Търговски дом" АД, в което мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Неотдавна при посещение във Варна той заяви готовност да се откаже от терена, където има останки от няколко епохи на древния Одесос и строителството е невъзможно, но поиска компенсации за разходите си за придобиване на мажоритарния пакет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама