Отложиха за септември решението за трансграничните проекти между България и Румъния

19:54, 04 авг 16 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 270 проекта са подадени по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.

Това обяви в Русе, по време на четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и съпредседател Деница Николова.

Както вече съобщихме, на заседанието присъстваха още ръководителят на Управляващия орган Юлия Херцог, Мария Дузова –главен директор на главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество” към МРРБ, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на Общински съвет – Русе чл.-кор. проф. Христо Белоев, ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева, областни управители и др.

Разгледани бяха подадените инвестиционни предложения по първата покана на програмата. Комитетът за наблюдение приключи без консенсус и одобрени проекти, предложени от оценителната комисия. Причината е, че от подадените над 150 инвестиционни предложения едва 39 бяха набелязани за финансиране.

„За българските участници в Комитета за наблюдение на програмата водещо е качеството на проектите и ефекта, който те ще допринесат за регионите. Програмата е от изключително значение за развитието на Северна България и ние целим да постигнем максимален ефект с ресурса, с който разполагаме, по отношение на националните приоритети, свързани с инфраструктурата, опазването на околната среда и защитата от бедствия. Дебатът бе сериозен, но не постигнахме консенсус и до края на месец септември ще търсим решение, което да удовлетворява и двете страни“, коментира зам.-министър Николова.

Тя отбеляза, че ресурсът по програмата от над 187 млн. евро е сериозна инвестиция за регионите. Зам.-министър Николова изтъкна, че 70% от подадените от страната ни проекти са били отстранени от Техническия секретариат заради формални административни пропуски. Това, според нея, ощетява българските и румънски бенефициенти, тъй като заради липса на печат, или непълно изречение може да са отстранени проекти, които биха имали много по-сериозен ефект за региона, още повече, че става въпрос за Северна и Северозападна България, където има нужда от сериозна подкрепа.

„Търсим консенсусен вариант и алтернатива за проектите и ще се опитаме до края на месец септември да намерим решение за втори шанс, за да не ощетим страната и регионите. Ще потърсим взаимноизгодно решение за добрите проекти, които не са допуснати заради формални пропуски“, изтъкна зам.-министър Николова.

„Броят на получените проектни предложения показва, че програмата е изключително важна за региона и една от основните възможности за местните власти и организации да реализират съвместни инициативи, с които да подобрят състоянието на този изключително проблемен в своето икономическо и социално развитие трансграничен регион. Целта е не просто да усвояваме средствата, които са ни предоставени от ЕК по програмата, но да намерим най-добрите проекти, които да допринесат за икономическо развитие и заетост“, отбеляза зам.-министър Николова.

Тя добави, че програмата дава изключителна възможност за инвестиции и стимулиране на икономическото развитие.

„Не случайно близо 181 млн. евро, или 87% от бюджета на поканата за набиране на проектни предложения, е насочен именно към подобряването на трансграничната инфраструктура в областта на достъпността и свързаността, към опазването на околната среда и превенция срещу риска от природни бедствия“, отчете още Николова.

По думите й финансовият ресурс по програмата е значителен и управляващият орган отговорно трябва да одобрява проекти, които имат устойчиво въздействие върху трансграничната територия и ще дадат тласък за развитие на регионите.

Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния бе една от първите одобрени за новия програмен период. Общият размер на средствата по нея е близо 260 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама