Според ген. Радев да ни пазят чужди самолети е по-унизително и от Ньойския договор

20:46, 04 авг 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор. С този мотив един от вероятните кандидати за президент на БСП ген. Румен Радев е подал оставка като командир на Военновъздушните сили, съобщава руският вестник „Правда“ без да цитира източници.

Той смята, че тази концепция за охрана "е по-унизителна дори от Ньойския договор", защото последният бил наложен на България със сила отвън, докато "въпросната концепция е инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната", пише в рапорта си за напускане командирът на бойната ни авиация, според "Правда".

Статията е със заглавие „Нато унищожава българската армия“, в която е включен и текст за ген. Радев, който е и най-спряганата номинация за кандидат-президент от БСП и АБВ.

В материала е цитирано изказване на шефа на ВВС, който определя евентуалното участие на Полша в охраната на българското въздушно пространство като "откровена окупация". Според "Правда" военната реформа, която се прави по стандартите на НАТО заплашва България с пълна загуба на суверенитет, а чашата е преляла с "привличането на полски летци в замяна на собствените си".

Руският вестник обяснява още, че „в Брюксел обаче предпочитали да наричат отказа от собствена армия съюзническа взаимопомощ".

Припомняме, че съвместната охрана на въздушното ни пространство стана възможно, след като Народното събрание прие през февруари промени в Закона за отбраната. Причината беше тежкото състояние на българската бойна авиация и недостатъчния брой изправни съветски МиГ 29, които да охраняват страната ни. Решение срещна много критика, но правителството успокои, че това е временна мярка, докато бъдат ремонтирани самоелтите ни и не купим нови.

Ген. Радев пък заяви в сряда на профила си в социалните мрежи, че ще отговаря на нападките по негов адрес, след като официално бъде освободен от редиците на Българскат армия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама