Валя Балканска ще участва във фолклорeн празник в Стара Загора

07:22, 05 авг 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Именитата българска певица Валя Балканска ще участва в Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина в Стара Загора. Тя е под надслов „Верея и приятели” и ще се проведе днес и утре в новия парк в кв. „Казански”.

„Над 50 са участниците в тазгодишното издание на фолклорната среща - от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България“, обяви старозагорецът  Константин Маринов, инициатор на събитието и организатор на подобни срещи в чужбина. Маринов се е занимавал дълги години с фолклорни танци в родната Стара Загора, а сега води ансамбъл в Чикаго, където живее, и преподава в местни български училища. „Имаме огромното желание да привлечем към нашите срещи и европейски състави. Запознат съм с около 40 групи и се надявам да разширим и обогатим формата на фестивала“, подчерта той.

Организаторите на двудневния фоклорен празник са предвидили и специална програма за най-малките старозагорци, която ще започне в 16.00 часа днес. В новия парк ще се проведе Фейс арт сесия (рисунки по лице), както и дефиле, викторини, седянки и майсторене на народни носии, бой с кукери и други.

Дефилето на участниците е от 17.00 часа, а след това започва концерт под надслов „Верея и приятели“.

В Общинската спортна зала „Иван Вазов“ в събота ще има беседа, хоротека и танцов семинар с теория и практика. Участниците ще се запознаят с музикално-танцовите характеристики на отделните музикално-фолклорни области на България. Лектори са Даниела Найберг от САЩ, Гергана Панова от Германия и Константин Маринов, който е инициатор на фолклорните срещи. Форумът помага за установяване на трайни контакти между българските културни общности по света и стимулиране развитието на състави и изпълнители за популяризиране на българския фолклор и култура, както и съхранение на  културната идентичност на българите по света, чрез  музиката, песента и танца.

Срещата ще завърши утре с голям фолклорен  концерт „Верея и приятели“, със специалното участие на Валя Балканска и Петър Янев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама