Обсъждаха мерки при бедствия и аварии в „Мини Марица-изток”

09:06, 05 авг 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областните управители на четири области обсъждаха превантивни мерки срещу бедствия и аварии в „Мини Марица-изток”. Губернаторите Георги Ранов на Стара Загора, Станислав Дечев на Хасково, Татяна Петкова на Сливен и Димитър Иванов на Ямбол участваха в работна среща с изпълнителният директор на „Мини Марица- изток“  Андон Андонов.

 Акцент в разговорите е поставен върху възможностите за предприемане на превантивни мерки за предотвратяването на наводнения, за добра координация и ефективност при кризисни ситуации, бедствия и аварии.

Андон Андонов представи на областните управители  изградената на територията на рудниците  водоотливна система и обвързаността й със състоянието на водоемите в региона. Заместник- изпълнителният директор Димитър Чолаков пък представи  предварителната подготовка, извършена тази година за предотвратяване на наводнения и готовността за бързо реагиране при бедствия и аварии. Обсъдени бяха проблеми, свързани с работата на дружеството и областните управи в кризисни ситуации. Гостите  заявиха готовност за съвместна работа и подготовка за предстоящия есенно-зимен сезон.

Участниците в срещата обсъдиха осигуряването на квалифицирани кадри и тяхната по-добра подготовка за практическа дейност, чрез подобряването на връзката между обучение и практика. Андон Андонов представи новия образователен проект на въгледобивното дружеството за дуално обучение на ученици от Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“ в Стара Загора, който ще бъде стартиран от началото на тази учебна година. Той заяви и намеренията за разширяването му чрез включването на ученици от Професионалната гимназия по минно дело „Св. Иван Рилски“ в Раднево от следваща учебна година.

Изпълнителният директор обсъди с областните управители и проекта за подобряването на връзката между обучение и практика и във висшата образователна степен, чрез откриването на  филиал на Минно геоложкия университет „Св. Иван Рилски” в Раднево. В предварителните разговори с ръководството на университета се предвижда обучението на студенти в две специалности- „Технология на открития въгледобив” и „Минна електромеханика”. В МГУ „Св. Иван Рилски” се обучават 195 работници и служители на „Мини Марица-изток”. 

Ръководството на мините и областните управители се обединиха около мнението, че проблемите свързани с най-голямото българско въгледобивно дружество са от социална значимост и за четирите области и  изискват общи усилия за  намирането на конкретни и бързи превантивни решения.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама