Турската съдебна система не е независима, убеден е Фетхуллах Гюлен

10:18, 05 авг 16 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява като организатор на опита за преврат на 15 юли, осъди решението на истанбулски съд да издаде заповед за задочния му арест и го определи като пореден пример за авторитарния стил на управление на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА.

"Документално е потвърдено, че турската съдебна система не е независима, така че тази заповед е само пореден пример за хлъзгането на президента Ердоган към авторитаризъм и отдалечаване от демокрацията", се казва в изявление на Гюлен, разпространено в четвъртък.

По-рано Гюлен отрече да има някаква връзка с опита за преврат в Турция. Вчера съд в Истанбул издаде официална заповед за арест на Фетхуллах Гюлен по обвинение "за организиране на опита за преврат от 15 юли". 

Турските власти настояват за екстрадиция на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в Пенсилвания от 1999 г. САЩ поискаха доказателства за замесеността на проповедника в опита за пуч.

Турция е предала на САЩ 85 кутии с документи, които потвърждават съпричастността на Гюлен към опита за преврат, съобщи в четвъртък пред журналисти в Ню Йорк депутатът от Партията на националистическото действие Камил Айдън. Айдън пристигна в САЩ като част от парламентарна делегация, която проведе срещи с представители на различни американски ведомства, включително на министерството на правосъдието, с цел по-скорошно предаване на Гюлен на Турция.

Съединените щати проучват новите документи, изпратени от Турция, заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама