Оборотите от касовите апарати в Шуменско растат

11:03, 05 авг 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори пореден месец оборотите на търговските обекти на територията на област Шумен значително нарастват в резултат на непрекъснатия контрол от данъчните служители, съобщиха от офиса на НАП.

Над 45 данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки на територията на областта. Под постоянно наблюдение са подложени рискови обекти, както и обекти за които постъпват сигнали за неиздаване на касови бележки и неспазване на данъчното и осигурителното законодателство. Проверките в търговските обекти са в работно и в извън paбoтнo вpeмe и пpeз пoчивнитe дни.

Основната цел на пpoвepявaщите е дaли зa вcякa извършена покупка в тъpгoвcкитe oбeкти ce издaвa фиcкaлeн бoн, заетост на работещите в обектите лица по трудови и извънтрудови правоотношения, достигнат оборот за регистрация по ЗДДС от нерегистрирани по този закон лица и др.

В обхвата на проверките попадат всички обекти, които са на територията на общините в област Шумен, в т.ч.  и такива, които системно не плащат задълженията си към агенцията. На диcтaнциoнeн кoнтpoл са поставени и тъpгoвcки oбeкти, кoитo вeчe ca нapyшили зaкoнa.

Само за месец юли са извършени 196 проверки и за същия период органите по приходите в офис Шумен са съставили 5 акта за установяване на административни нарушения за неиздаване на касови бележки и за неспазване на други изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.

Резултатите от кампанията показват значителен ръст на отчетените обороти и драстично намаление на констатираните нарушения.

От НАП напомнят, че глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци е в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв. Неизпълнението на  задължението за съхранение на касова бележка до напускане на обекта от клиент се наказва с глоба в размер 5 лв. Зa юpидичecки лицa, yкpивaщи oбopoти, мoжe дa ce cтигнe и дo зaпeчaтвaнe нa тъpгoвcкия oбeкт.

Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected].

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама