Сирийска групировка предлага размяна на петима мъртви руснаци за пленници

11:15, 05 авг 16 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирийска групировка заяви, че държи телата на петима руснаци, които бяха убити при свалянето на хеликоптера им, и поиска да ги размени за пленници, съобщава БТА.

Руски военен хеликоптер бе свален в държаната от бунтовници провинция Идлиб в понеделник, при което бяха убити всичките петима души на борда. Това е най-голямата официално призната човешка загуба за руските военни сили от началото на операциите им в Сирия.

Искането е отправено от групировка, представила се като Обща фондация по въпросите на затворниците. Групировката иска освобождаването на затворници, държани в затвори на сирийското правителство и от ливанския шиитски съюзник на Дамаск Хизбула в Ливан. Не се казва колко са затворниците или за колко от тях се разменят телата на петимата руснаци.

Иска се също край на блокадите на райони, обградени от сирийската армия и съюзниците й, както и доставка на хуманитарна помощ на хората в обсадени райони. В изявлението на групировката са показани лични карти на убитите руснаци.

Руското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че военнотранспортен хеликоптер Ми-8 е бил свален след доставяне на хуманитарна помощ в Алепо на връщане към руската база в провинция Латакия.

Никоя групировка не е поела отговорността за свалянето на хеликоптера. Русия и Сирия засега не са коментирали искането за размяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама