1.5 млрд. лв. от излишъка са авансови плащания от ЕК

11:22, 05 авг 16 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1.5 млрд. лв. от излишъка в държавния бюджет всъщност са авансови плащания от страна на Европейската комисия, а не от повишени бюджетни приходи, става ясно от думите на зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев по време на редовното заседание на Министерски съвет тази седмица.

Към края на месец юли бюджетният излишък е общо 3 милиарда и 267 милиона лева. “Цялото преизпълнение спрямо миналата година, което бяхме предвидили, в размер на 1 милиард и 100 милиона лева вече е изпълнено”, отчита се Ананиев.

В разговора се включва и премиерът Бойко Борисов, който побързва да предупреди министрите си да не “точат лиги” по парите.

“Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът. Максимално строга фискална дисциплина и действително хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: „Без тези пари сме загинали!”. Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: „Ако не ги вземем тях, ние сме обречени”, казва Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама