НПО поема Центровете за деца с увреждания в Шумен

11:35, 05 авг 16 25 798 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствена организация ще поеме дейността на двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ) в Шумен. В едниния от тях гръмна скандала със записа, на който възпитателка крещи на дете, че ще го убие. 

Общината е обявила конкурс за предоставяне на социални услуги в ЦНСТДМУ, като се очаква той да приключи до началото на есента.

НПО-то ще ръководи дейността на двата центъра – на ул. „Одрин” 13 и на „Родопи” 22. Всеки от тях е с капацитет 14 места.

Целта им е да се създаде среда, близка до семейната, при която децата и младежите получават необходимата им индивидуализирана грижа и помощ за изграждане на умения за самостоятелен живот.

Заместник-кметът по здравеопазването д-р Светлана Маркова обясни пред Topnovini.bg, че се търси външен доставчик на услугата, защото по този начин работата на центровете ще е по-пълноценна.

Тези организации имат супервизия, психолози и логопеди, на които могат да разчитат, каза д-р Маркова и допълни, че така процесът е по-пълноценен, отколкото да се търсят и назначават отделни специалисти.

Организацията ще получава същия бюджет, който е получавала и Общината за тази дейност. На кметската администрация ще се представят отчети за извършените дейности и разходите.

Размерът на средствата за издръжка на всеки един от центровете за тази година е 34 006 лв.

Размерът на бюджета за следващите години пък ще бъде определян в съответствие със стандартите за съответната година, съгласно решение на Министерски съвет.

Срокът, за който ще бъде сключен договор с организацията, е до 31 декември 2019 г.

Д-р Маркова допълни, че се търси НПО, което е специализирано и има опит в работата с деца с увреждания.

Кандидатите трябва да са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане и да притежават лиценз от Държавната агенция за закрила на детето.

Те трябва да представят и препоръки за досегашната си работа в предоставянето на социални услуги, както и програма за развитие на центровете.

Кандидатите трябва да представят документите си до 14 септември в деловодството на Община Шумен.

След това в рамките на седмица комисия ще ги разгледа, като ще оцени и класира представените програми. След това кметът на Общината ще издаде заповед за определяне на спечелилия конкурса кандидат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама