Учениците ще учат география на Балканите в 7-и, вместо в 8-и клас

11:51, 05 авг 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общата средновековна история, Географията на Балканския полуостров и Европа и темата за гръбначните животни ще се изучават от учениците, които тази година ще са 7 клас. Причината за това е промяна в учебните програми. Досега този материал се е изучавал в 8 клас, разясниха от образователното министерство.

Компенсацията на учебното съдържание по предметите се налага заради влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование и произтичащите от него нова образователна структура и въвеждането на нови учебни програми. За да няма неравнопоставеност спрямо другите випуски, темите няма да влизат във въпросите за Националното външно оценяване. Обучението по тези теми ще е по учебни програми, разработени върху части от съответните учебни програми за задължителна подготовка и с урочни статии от одобрените учебни помагала по предмета за VIII клас, в които се изучава съответното учебно съдържание.

От МОН предлагат на училищата два варианта как да включат допълнителните уроци в обучението на седмокласниците. Според първия вариант учебното съдържание по тези три предмета ще се навакса през годишния хорариум от 34 часа по задължително избираема или свободноизбираема подготовка от училищния учебен план в VII клас. Предложението е той да се разпредели в 12 часа за история и цивилизация, 11 часа за география и икономика и 11 часа за биология и здравно образование. Според втория вариант в училищния учебен план в часовете за свободноизбираемата подготовка може да се заложи по един учебен час седмично за всеки от трите предмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама