Китайският посланик: Пловдив е много красив и известен

13:36, 05 авг 16 / Политика 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Градът ви е много красив и известен. Впечатлен съм от вашата култура." Това заяви новият посланик на Китайската народна република Н.Пр. Джан Хайджоу, който днес бе на първо официално посещение в Пловдив.

Гостът бе посрещнат в заседателната зала на Общината от заместник-кмета Розалин Петков.

Посланикът сподели, че когато се е подготвял за този мандат, му е направило впечатление колко активен е Пловдив в двустранните отношения. "Регионалното сътрудничество е много важно и е основа за доброто междудържавно сътрудничество. Надявам се с ваша подкрепа тези контакти да продължат", каза още Н.Пр. Джан Хайджоу. По думите му Китай гледа към Пловдив и към "Тракия икономическа зона". Посланикът останал очарован от Пловдив още преди 20 години, когато е посетил града като турист, а днес направи първата си официална визита.

"Пловдив обръща голямо внимание на българо-китайските отношения. През последните години работим усилено за развитието на двустранните връзки. Неслучайно центърът на Българо-китайската асоциация за бизнес-развитие се намира тук", подчерта от своя страна зам.-кметът Петков, който приветства гостите с "добре дошли". Той посочи, че има няколко големи за региона проекта, сред които концесията на карго терминала на летище "Пловдив" и "Тракия икономическа зона", в които могат да бъдат привлечени китайски инвестиции. Освен това Петков припомни, че Пловдив ще е Европейска столица на културата през 2019 г.

По-късно Негово превъзходителство проведе срещи в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) и разгледа част от "Тракия икономическа зона". Китайският посланик се запозна с един от най-мащабните индустриални проекти на България. "Именно тук е мястото на Евро-китайската зона за икономическо развитие (ЕКЗИР), с което ние реално подкрепяме с конкретни действия политиката на китайското правителство "Един пояс, един път", изтъкна основателят на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев.

"Месец преди вашата визита, в Града под тепетата посрещнахме първите 25 китайски студенти, които дойдоха в България, благодарение на това, че БКАБР побратими с Политехниката на Шенджен Пловдивския университет и Техническия университет - София, както и неговия пловдивски филиал", припомни Ангел Христозов, председател на БКАБР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама