Отбелязваме Международния ден на бирата
13:47, 05 авг 16
25
416
Шрифт:
Честването на Деня на бирата започва от Калифорния през 2007 г. По традиция на тази дата хората се събират да пият бири или измислят други интересни инициативи - в американския щат Калифорния например си организират екскурзия с влак, която включва посещение на 6 кръчми за един следобед.
Местата обаче, в които се събират хората да почетат този ден са много разнообразни - барове, клубове, пивоварни, бирарии, изискани ресторанти, дори задните дворове по цял свят се изпълват с ентусиасти да отбележат важния повод подобаващо.
Според организаторите на празника тази година той ще включва 334 събития в 193 града и 46 страни. Сред тях са в Австралия, Бразилия, Канада, Коста Рика, Англия, Франция, Германия и др.
Бирата, наричана още пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая.
Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.
Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири.
Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите, както и че пивото помага в отслабването.
В Европа има 120 стила бира и над 42 000 марки.
У нас годишно се произвеждат 500 млн. литра. Българинът изпива средно по около 150 бири в годината, което автоматично ни нарежда над средното ниво по консумация на пиво на Стария континент.
Всички тези числа имат и пряка полза за България. Бирата налива 341 милиона лева в държавния бюджет само от акциз и ДДС. А над 1 млрд. и 130 млн.лв. са инвестирани през последните 20 години в родното пивоварство.
Добави коментар