Отбелязваме Международния ден на бирата

13:47, 05 авг 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първия петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Любителите на пивото почитат празника вече девета поредна година.

Честването на Деня на бирата започва от Калифорния през 2007 г. По традиция на тази дата хората се събират да пият бири или измислят други интересни инициативи - в американския щат Калифорния например си организират екскурзия с влак, която включва посещение на 6 кръчми за един следобед. 

Местата обаче, в които се събират хората да почетат този ден са много разнообразни - барове, клубове, пивоварни, бирарии, изискани ресторанти, дори задните дворове по цял свят се изпълват с ентусиасти да отбележат важния повод подобаващо.

Според организаторите на празника тази година той ще включва 334 събития в 193 града и 46 страни. Сред тях са в Австралия, Бразилия, Канада, Коста Рика, Англия, Франция, Германия и др.

Бирата, наричана още пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая.

Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант.

Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите, както и че пивото помага в отслабването. 

В Европа има 120 стила бира и над 42 000 марки. 

У нас годишно се произвеждат 500 млн. литра. Българинът изпива средно по около 150 бири в годината, което автоматично ни нарежда над средното ниво по консумация на пиво на Стария континент. 

Всички тези числа имат и пряка полза за България. Бирата налива 341 милиона лева в държавния бюджет само от акциз и ДДС. А над 1 млрд. и 130 млн.лв. са инвестирани през последните 20 години в родното пивоварство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама