ДСБ иска отмяна на решението за акциите на Пловдивския панаир

16:31, 05 авг 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител да отмени вчерашното решение на Общинския съвет за приемане на 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив" АД. Това настояват от ДСБ – Варна. На пресконференция днес градският лидер на партията Васко Василев и съветникът Ивайло Митковски заявиха, че решението е вредно за общината и ще има финансови последици за всички данъкоплатци в нея.

Митковски посочи, че съветниците са получили материалите за финансовото състояние на дружеството, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов, половин ден преди сесията на местния парламент. Според него това е направено умишлено от администрацията, за да няма време за анализи и експертизи. След като не получи ясен отговор на питането си по време на заседанието вчера, той отново повтори въпросите си днес: „Има ли някой от Варна, който е отправил искане към Министерския съвет да бъдат прехвърлени на Варна някакви проценти от Пловдивския панаир? Кой се сети, как стана така, че изведнъж точно на Варна се прехвърлят 29% от дружеството и защо?“

„Международен панаир Пловдив“ има два договора за особен залог на търговско дружество на стойност около 50 млн. лева. През последните 5 години е на загуба. Да не стане така някой ден да плащаме чужди сметки. В договорите има много интересни неща. Цялото търговско предприятие е заложено и никой не знае дали кредиторът е дал съгласие. Сигурно ако ги питат, ще кажат, че нямат нищо против 29% да отидат в община Варна, защото ако нещо се случи, именно в нейните сметки ще бръкнат, за да вземат пари", коментира Васко Василев.

Той припомни, че Варна вече има горчив опит от съдружието с Георги Гергов в „Търговски дом“ АД. Дружеството, в което пловдивският бизнесмен е също мажоритарен собственик, притежава терена на т.нар. Дупка в центъра на Варна – изкоп за започнато през 1984 г. строителство, спряно заради ценни археологически находки. Търговски дом там няма да има, но и ямата не се социализира, тъй като социалистът държи да му се плати за разходите, които е направил за придобиване на мажоритарния пакет, а готовност за това нямат нито правителството, нито общината.

След края на ваканцията на правителството депутати от ДСБ ще внесат парламентарно питане по проблема до министъра на икономиката, съобщи Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама