Борислав Сандов: Чувствам се дисидент в страната на несвободното слово

16:33, 05 авг 16 25 738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради думите "олигарх" и "отровител" в свой статус на личния си профил във Фейсбук, отправени към панагюрския бизнесмен Лъчезар Цоцорков, екоактивистът Борислав Сандов се записа под номер 1 в списъка с осъдени за обида, отправена в социалната мрежа. 

Двете думи привели в емоционална нестабилност панагюрския бизнесмен, който въпреки че няма профил във Фейсбук е бил осведомен за обидата от свой приближен човек. 

Сагата започва с плановете за разширяване на мина на панагюрската компания "Асарел-Медет", чийто председател на надзорния съвет е именно Лъчезар Цоцорков. Екоактивисти подават жалба, според която административният орган, който трябва да направи оценка на проекта за въздействието му върху околната среда е определил грешно местата и проектът би оказал неблагоприятно въздействие. Друг проблем, който те посочили е, че територията, в която "Асарел-Медет" искат да разширят площта на проекта попада в зона от "Натура 2000". 

Тези теми и проблеми били коментирани от Сандов в социалната мрежа, като той изразил възмущението си по адрес на Цоцорков, наричайки го "олигарх" и "отровител". Това довело и до делото за клевета и обида.

На първа инстанция съдът в Панагюрище признава за виновен за обида и "невиновен" за клевета екоактивиста. Той пък от своя страна обжалва на втора инстанция. Но пазарджишкият съд само потвърди  решението на колегите си в Панагюрище и членът на ръководството на "Зелените" окончателно е осъден да заплати 5000 лева за обида към бизнесмена Лъчезар Цоцорков. И това съдебно решение не подлежи на обжалване. 

Пред София Topnovini.bg Сандов заяви, че ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. То ще е за пълна липса на свобода на словото и политическите свободи. Въпреки че делото е било от частен характер, в решенията на съда Сандов е записан като длъжностно лице - съпредседател на "Зелените". 

"Това е политическа репресия", каза екоактивистът. "Пряко се удря по свободата на словото на представител на политическа партия, в този период бях съпредседател на "Зелените", добави той. 

И недоумява защо този тип дела не се разглеждат на централно ниво, а "във вилаетите на тези, които ги завеждат".

"Доста е абсурдно - Цоцорков е най-влиятелната личност в област Пазарджик, а първа и втора инстанция на делото бяха в Панагюрище и Пазарджик. Дори да не е корумпиран съдът, той е повлиян, той не е безпристрастен в някаква степен", каза още Сандов и уточни, че разноските по делото са за негова сметка.

"Ако например някой от Силистра реши да заведе дело заради Фейсбука на някой от Канада, това какво значи, че той трябва да идва няколко пъти от Канада до Силистра?", попита осъденият за обида Сандов.  

"Чувствам се като дисидент в една все по-несвободна от гледна точка на свободното изразяване страна и никак не ми е приятно. Имам достатъчно битки да водя, нямам нужда от излишна публичност и за мен това е загуба на време, много енергия, а в момента е и финансов ценз, защото не съм сигурен дали ще успея да ги събера тези пари", добави Сандов.

В негова помощ е стартирала кампания, с която да събере средствата, които трябва да изплати на държавата и на Цоцорков. В личния си Фейсбук профил Сандов е посочил няколко начина, с които може да се помогне в събирането на средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама