Отменят най-големия в Европа вехтошарски пазар заради терористична заплаха

16:33, 05 авг 16 / Свят 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-старите и най-големите пазари за стари вещи, известен още като „бълхарски“ пазар в Европа, във френския град Лил, е отменен. Това обяви в петък кметицата на града Мартин Обри.



Лил беше прочут с ежегодната атракция за туристи – вехтошарски пазар, който се организира всеки първи уикенд на септември. Тогава жителите на града си вземат почивка и в понеделник, за да могат да изчистят улиците от боклуците, изоставени от стотиците хиляди местни вехтошари и приходящи търговци на стари вещи от цяла Франция и съседни страни. Пазарът на стари вещи, който датира от 12 век, успява да привлече ежегодно близо 2,5 милиона посетители и то само за два дни.



„Не можем да ограничим рисковете. Това е причината да отменя тазгодишното издание на пазара, каза Обри и добави: „Направих го го със свито сърце. Трудно ми беше да взема това решение“.

Франция все още не се е съвзела след терористичното нападение в Ница на 14 юли - Ден на Бастилиятаи национален празник на страната. Тогава нападател с камион се вряза в празнуващите на централната пешеходна алея в града, убивайки 85 души. Ислямска държава потвърди, че атаката е дело на неин привърженик, жител на Ница, който беше застрелян от полицията. Две седмици по-късно, тийнейджър уби в църква по време на служба свещеник.

Освен традиционният пазар в Лил, отменено е и светлинно шоу във френския град Ла Бол, както и авиошоу в Марсилия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама