Рядка златна монета е открита при проучванията на крепостта Калиакра

16:41, 05 авг 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рядка златна монета - хиперион на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г., е открита при археологическите проучвания на крепостта в археологическия резерват „Калиакра”, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Теглото на монетата е 3,00 грама, като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното й тегло е 4,03 грама.

Златни монети на Калиакра излизат много рядко, а това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век.

Днес приключват археологическите проучвания, които за втора година се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей (НИМ). Ръководители са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел „Археология“ на НИМ.

По време на археологическите разкопки на крепостта „Калиакра” са проучени няколко жилищни помещения от периода на средновековието (ХІV в.), продължи разкриването на антична сграда. На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба, голяма част от които са на деца. В почти всички съоръжения бяха открити гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете са намерени 20 медни копчета с позлата. Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези. Находките от проучванията са предмети от бита -ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити. Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. - повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Миналото лято археолозите откриха обков за книга, златни халкички за обеци,  - средновековни, татарски, както и сребърни турски монети, както и керамика, съобщи Дарина Мирчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама