Кметът пожела успех на двете състезателки от Добрич на Олимпийските игри в Рио

18:54, 05 авг 16 / Спорт 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„От днес светът е Олимпиада. Две момичета от Добрич ще вземат участие и ще докажат на себе си, и на света силата на спортния си дух. Пожелавам успех на Милица Мирчева, в лекоатлетическата надпревара. И на Милена Тодорова, която участва в Параолимпиадата в дисциплината спортна стрелба“, написа в профила си във фейсбук кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Милица Мирчева ще се състезава в маратона на Олимпиадата в Рио

Лекоатлетката Милица Мирчева е единственият състезател от Добрич, който ще участва на Олимпиадата в Рио. Дисциплината, в която тя се състезава, е маратон.

Милица е родена на 24 май 1994 г. в Добрич. Завършила е Финансово-стопанската гимназия, сега е студентка. Състезава се за клуб „Атлет". Кариерата й стартира през 2009 г. Милица е сребърна медалистка на европейското по крос кънтри за девойки до 23 г. в Самоков 2014. Покри олимпийския норматив за Рио в маратона, след като има само две състезания на класическата дистанция от 42,195 км. Личен треньор й е Йоло Николов, който все още е един от най-добрите български бегачи на дълги разстояния. Милица е Спортен талант на „Еврофутбол“ за втори път, като тази година българският букмейкър я подкрепя за три нейни лагера, единият от които е в Кения,а другите два - в България.

Милица Мирчева -лека атлетика (1500 м, 3000 м, 5000 м и маратон)Цел: - да подобри личните постижения на 1500 м, 5000 м, 10000 м и маратон. - влизане в ТОП 6 на Европейското първенство за мъже и жени; - спечелване на квота за Олимпийските игри на 5000 м; - медал на Европейското първенство по крос кънтри при под 23 г.Постижения:2015 г.: - 2-ро място ДИП 10 000 м, жени – Русе; - 19-о място на Европейска купа 10 000 м, жени – Чия, Италия; - 1-во място ДИП по полумаратон, жени, Пловдив; - 1-во място турнир „Нови Звезди“ на 3000 м, жени, София; - 1-во място ДИП за жени на 3000 м с препятствия – София; - 2-ро място ДИП за жени на 5000 м – София; - 3-то място на Европейско отборно първенство на 3000 м за жени - Ст. Загора; - 1-во място на Европейско отборно първенство 5000 м за жени - Ст. Загора; - 18-о място на Европейско първенство под 23 г. на 3000 м с препятствия – Естония; - 8-о място на Европейско първенство под 23 г. на 10 000 м - Естония; -1- во място на ДИП маратон – София; - 2-ро място на Балканското първенство по маратон – Подгорица; - 12-о място на Европейско първенство по крос кънтри под 23 г. – Франция.

Спортен талант за 2014 година.

В интервю преди отпътуването си за Рио тя сподели, че за нея ще е успех, ако подобри личното си време на игрите. Споделя, че очаква много тежко състезание, в трудна обстановка с голяма влажност на въздуха. „Да бягаш маратон е страхотно предизвикателство, дори завършването на всяко състезание е много трудно. Надявам се да постигна лично време на олимпиадата, което ще е сериозен успех за мен”, споделя Милица.

Милена Тодорова ще участва в Параолимпийските игри в Рио

Милена Тодорова от Добрич е единствената българка, която попада в Световната ранглиста на Параолимпийските игри. Добричлийката е на девето място в класирането на състезателите по спортна стрелба за 2015 г., дисциплина R4.

Миналата година Милена, която е прикована в инвалидна количка, спечели директна квота по спортна стрелба за Параолимпиадата в Рио де Жанейро, която ще се проведе от 7 до 18 септември. Това е първата квота за България по спортна стрелба за хора с увреждания в цялата история на Параолимпийските игри.

От 7 до 15 юли миналата година най-добрият стрелец на Добрич участва в град Осиек, Република Хърватска, в Световната купа по спортна стрелба за хора с увреждания. В този форум взеха участие около 230 души от 48 държави, като единствен представител за България бе Милена Великова Тодорова от Добрич. В дисциплина прав – R4 - се състезаваха 50 мъже и жени, като тя влезе на финалите с 632.1 точки. Милена се бори срещу седем мъже и в крайното класиране зае пето място, с което спечели директна квота за Параолимпиадата през 2016 г. в Рио Де Жанейро.

От 2007 г. тя е неизменен носител на златен медал на държавното първенство. Първият й международен успех е през 2013 г. в турския град Анталия, където на Световната купа печели бронзов медал. Най-големият й успех обаче е спечелването на квотата за Рио.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама