Фестивал на хвърчилата подгрява празника на Варна

19:12, 05 авг 16 / Любопитно 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За четвърта поредна година стотици хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж на 13 и 14 август. Тази година Фестивалът на хвърчилата се провежда с изключителната подкрепа на Община Варна чрез фонд “Култура“. Датите не са избрани случайно - събитието ще подготви празненствата по случай Деня на Варна – 15 август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина.

“По своя характер фестивалът е международен – оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Турция, Холандия, Украйна, Румъния и др. Освен парад на хвърчилата програмата включва конкурс за най-атрактивен модел, обучение на спортни хвърчила и авиомодели, както и състезание с различни летящи предмети“, разказа Юри Георгиев, организатор на фестивала. Съпътстващата програма също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, миниконцерти на известни наши поп изпълнители, работилници и арт ателиета, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография “Въздушни чудеса - Варна 2016“. Участниците в него ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните клубове, които ще покажат майсторските си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Селектирани фотоси от този пленер ще се включат в пътуваща изложба “Международен фестивал на хвърчилата – Варна 2016”, която ще бъде показвана в различни градове.

Основен раганизатор на фестивала е Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ в партньорство със Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП), Клуб „Чайка“ – Турция, СОК „Камчия“, Общинския детски комплекс, Радио Варна и много други приятели от Варна и района. Фестивалът подкрепя домакинството на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама